Predrag Cujanović

Menu

Landing page optimizacija

Šta je landing page ? Siguran sam da većina zna, ali za one koji se prvi put susreću sa ovim pojmom, evo nekoliko objašnjenja. Krenimo od onoga što svi znaju, a to je homepage . Već odavno  je poznato da veliki broj posetilaca vašeg sajta ili bloga neće prvo doći na vaš homepage, već će putem nekog internet ptretraživača, društvenih mreža ili linka, “sleteti” na neku vašu stranicu, koja tada predstavlja vaš landing page.

 

 

Šta predstavlja optimizacija landing page-a? Optimizacija ove stranice obuhvata modifikaciju stranica potencijalnih landing page-a, tako da one pružaju posetiocima vašeg sajta još nekoliko dadatnih opcija, koje mogu da dovedu do povećanja posete vašeg sajta ili do povećanja vremena provedenog na njemu. Ovo je naravno isključivo moje mišljenje na osnovu mog iskustva. Implementacija svih narednih konkretnih primera za ovo biće objašnjena za WordPress CMS. Naravno da je najbitniji sam sadržaj na vašem sajtu i on predstavlja osnovu na kojoj se ceo ovaj koncept gradi.

 

Kako povećati posetu? Putem društvenih mreža. Omogućite posetiocima da lakše dele vaš sadržaj putem facebook-a, twitter-a, google plus-a, linkedin-a itd… Integrišite vaše profile na društvenim mrežama sa vašim sajtom, dozvolite da vas ljudi lako nađu i prate onako kako njima odgovara. Namestite email newsletter sistem za vaš sajt. Što lakše bude deljenje vašeg sadržaja putem društvenih mreža, to će to isto deljenje biti veće, a vaša poseta biti bolja.

 

Za integraciju društvenih mreža predlažem vam Twitter Facebook Social Share plugin u kombinaciji sa Digg Digg plugin-om koji omogućava deljenje preko društvenih mreža putem bar-a sa leve strane teksta, ako je rezolucija dovoljno velika. Evo kako to izgleda:

 

 

 

Što se tiče newsletter-a on se može realizovati putem feedburner servisa i Feedburner Email Widget plugin-a. Feedburner se lako namešta i potrebna vam je rss adresa vašeg bloga, sajta i google nalog. Slika:

 

 

Kada neko pročita tekst na vašem sajtu, treba mu ponuditi još tekstova na sličnu temu, ili tekstove koji su najviše čitani, jer je velika verovatnoća da će posetioca zanimati ti tekstovi. Na taj način povećavate vreme koje posetioci provode kod vas na sajtu. Tu na scenu stupa nrelate servis. Sa svoja tri plugin-a: nrelate Related Content , nrelate Most Popular i nrelate Flyout pruža vam usluge prikazivanja povezanih, najčitanijih i preporučenih tekstova na stranici. Bolji je od servisa sličnog tipa kao što su: LinkWithin , Outbrain i SimpleReach zato što nije teško instalirati ga, samo jednom indeksira vaš sajt za sva tri servisa(za oko 12h), ima puno opcija za podešavanje, pa čak postoje i par tema za odabir. Ako njihovi serveri ne rade, jednostavno samo se neće prikazivati tekstovi, a izgled strane neće biti narušen. Evo kako to izgleda:

 

 

 

 

 

Naravno tu je i statistika koja se može naći na: https://partners.nrelate.com/reporting

 

 

Ono što je još bitno, jesu komentari. Disqus je servis koji je sve više u upotrebi, a on omogućava da se logujete preko društvenih mreža i samog disqus profila i tako budete identifikovani na svim web sajtovima koji ga koriste. Komentari su pregledniji i imate mogućnost upload-a slika direktno u komentar. WordPress plugin možete naći na: https://wordpress.org/extend/plugins/disqus-comment-system/ uz napomenu da je po instalaciji potrebno neko vreme za sinhronizaciju sa njihovim serverima, koje zavisi od trenutnog opterećenja istih. Svi komentari vam ostaju i u samoj bazi wordpress-a tako da i brisanjem plugin-a ne gubite komentare.

 

 

 

Takođe, ono što je bitno, jeste još jedna navigacija na kraju stranice kao i dugme koje vraća na vrh stranice. Ovo su neke opcije koje služe da posetiocima pruži lakšu navigaciju na vašem sajtu. Za dugme koje vraća na početak stranice plugin je: Dynamic “To Top” Plugin , a što se tiče navigacije nije potreban nikakav plugin već samo običan wordpress widget.

 

 

 

To je sve. Ponavljam da je sve ovo pisano na osnovu nekog mog iskustva, a da li vi imate neki predlog šta se još treba naći na landing page-u?

 

 

 

3 thoughts on “Landing page optimizacija

  1. Odlican blog, radujem se da sam ga danas otkrila ( preko Tviter profila).
    Ovaj post je mnogo koristan, hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *