Predrag Cujanović

Menu

Kako se zaštititi od virusa

nekoliko korisnih saveta

U prošlom članku ukratko smo objasnili tipove i podelu virusa (malware-a), a sada je na redu nekoliko saveta kako se na uspešan način odbraniti od njih.

Na prvom mestu jeste, kao što ste svi očekivali, antivirus. Kada je u pitanju najbolji antivirusni program, on zapravo ne postoji! Čak i kada biste imali na jednom računaru instalirane sve antiviruse i kada bi svi oni nesmetano, istovremeno radili (a to se nikada neće desiti), ne biste bili 100% sigurni. Sigurno se pitate zašto? Razlog je veoma jednostavan i leži u tome da za registrovanje virusa od strane vašeg antivirusa, može biti potreban duži period, tako da ste do tada bez ikakve zaštite. Zbog navedenih činjenica, nikada se nemojte  100% oslanjati na antiviruse. Moja preporuka su neke free varijante Avast, AVG .

  

 

Firewall je obavezan, iako imate AV (AntiVirus) instaliran. Sve konekcije koje budu bile ispostavljene preko interneta, ka ili od vašeg računara, biće pod vašom kontrolom preko FW-a. Internet konekcija je veoma bitna za viruse, bilo da  putem nje šalju vaše login podatke, bilo da primaju komande koje treba da izvrše na vašem računaru. ZoneAlarm predstavlja jedno od najboljih besplatnih FW rešenja.

 

Sledeća stvar je AutoRun. On je veoma pogodan za širenje virusa preko USB fleš diskova, jer je dovoljno da korisnik jednim klikom prilikom otvaranja USB-a pokrene virus. Načine na koje možete isključiti AutoRun opcije možete naći na sledeća dva linka: How to disable the Autorun functionality in Windows i Disable Autorun/Autoplay In Windows 7 .

 

Pregledajte, s vremena na vreme, koji se programi automatski pokreću prilikom podizanja sistema. Klikom na Start ikonocu, pa na Run i kucanjem MSCONFIG prikazaće vam se prozor na kome treba da odaberete tab pod nazivom Startup, koji sadrži listu svih aplikacija koje se uključuju prilikom podizanja sistema. Jednim klikom možete da isključite/uključite automatsko podizanje aplikacije. Ako nešto ima čudan naziv i pokreće se sa neke nepoznate adrese, onda je to verovatno virus. Detaljnije o MSCONFIG-u možete pročitati ovde.

 

 

Virusi su kao i ostale aplikacije, kada je vaš računar zaražen, rade u pozadini kao i sve one. Proverom procesa na vašem računaru takođe možete naći viruse koji se kriju u vašem operativnom sistemu. Običan Windows-ov Task Manager vam neće biti dovoljan, jer se virusi uspešno kriju od njega, pa tu na scenu stupa Process Hacker koji prikazuje sve procese, pa čak i one koji se ne vide u Task Manager-u. Sa njim možete videti i koji proces kojisti koju internet konekciju i na taj način vam omogućava lakše pronalaženje virusa u vašem računaru.

  

The end. Be safe! :)

 

 

 

6 thoughts on “Kako se zaštititi od virusa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *