Predrag Cujanović

Menu

Kako pojačati WiFi signal – Windsurfer VS Limenka wireless antena

Windsurfer vs Limenka wireless antena

Svakom se do sada desilo da je “ostao kratak” za malo wifi signala, bilo da je sa komšijom delio net (sa ili bez komšijinog znanja), bilo da ima veliki stan, kuću. U svakom slučaju trebao vam je taj dodatni “boost” signala za internet konekciju bez “pucanja”. Kako pojacati wifi signal? Veoma lako uz pomoć Windsurfer ili antene od najobičnije limenke.

 

 

 

Postupak pravljenja ovih antena je lak i neće vas iskoštani gotovo ništa u odnosu na kupovne antene. Za pravljenje antene od limenke potrebna vam je samo prazna limenka, dok za windsurfer antenu treba da imate alu foliju, lepak, karton i makaze. Dimenzije antene limenke zavise od dimenzija same limenke, dok windsurfer antena može da bude velika koliko god želite, sve dok su ispoštovane proporcije kvadrata na slici koja je šablon za antenu. U nastavku možete naći instrukcije za pravljenje obe antene.

 

How To Make A WindSurfer Antenna:

Šablon za Windsurfer antenu mozete naći .

 

 

How to Make a Wi Fi Booster Using Only a Beer Can (klik na sliku):

 

 

Pitanje je koja je bolja? Da bi došao do ovog odgovora, morao sam da uradim testiranje obe. Oprema koja je korišćena: D-Link 524 WiFi ruter, TP-Link 422N USB WiFi kartica i mobilni telefon HTC Desire.

 

 

Obe antene su usmerenog tipa, što znači da ih treba postaviti prema klijentu ili ruteru. Bolje rezultate dobijate ako antene postavite na ruter i usmerite ih prema jednom klijentu, naravno to je poželjno samo ako imate jednog WiFi klijenta.

 

   

 

Sledi uporedni prikaz svih situacija sa izmerenim vrednostima. Ime WiFi mreže koja je uzeta za referncu je cujanovic.com.

 

1. Slučaj: Antena na WiFi ruteru

Jačina signala sa običnim WiFi ruterom (-71dBm) :

 

Jačina signala WiFi rutera: sa windsurfer antenom (-58dBm) -> levo;

sa limenka antenom (-56dBm) -> desno;

  

 

 

2. Slučaj: Antena na WiFi USB kartici

Jačina signala sa običnom WiFi USB karticom (-72dBm) :

 

Jačina signala sa WiFi USB karticom i windsurfer antenom (-66dBm) :

 

Jačina signala sa WiFi USB karticom i limenka antenom (-65dBm) :

 

 

Napomena: treba uzeti u obzir da je antena od limenke bila malo veća od windsurfer antene, korišćena je limenka od 0.5l umesto od 0.33l.

Na kraju se dobijaju približno iste vrednosti, tako da su antene po pitanju pojačavanja WiFi signala približno isto efikasne. Ipak prednost dobija windsurfer antena samo iz razloga što je moguće napraviti veću, a samim tim i efikasniju antenu.

 

 

 

15 thoughts on “Kako pojačati WiFi signal – Windsurfer VS Limenka wireless antena

  1. Postoje onda dve mogucnosti, prva je da namestis neku od antena na ruteru. Druga je da uradis sve isto, samo umesto spoljne antene namestis “telo” kartice, verovatno se radi o kartici na usb koja ima internu antenu, ali mislim da ce rezultati pojacanja biti manji.

 1. Ja sam probao oba, ali signal se još uvek nije pojačao, možda zato što imam ovaj wireless 
  http://www.dlink.co.in/products/?pid=351. Signal se često menja, u početku je bio jak, oko 60%, sad jedva 40%. Da li postoji neki drugi način da pojačam, jer ne znam tačno gde je drugi ruter od koga uzimam?

 2. reci mi kako mogu da zamenim antenu na ruteru asus koja je fiksna za antenu koju mogu da pojacam i da izbacim van

 3. Ćao. Ja hvatam komšijin WiFi, ali je jako loš signal jer je komšija udaljen. Međutim ipak uspijem sa mog prozora da se nakačim i na laptop i na phon. Da li je moguće da sa limenom antenom pojačam signal i gdje da je postavim i kako da je okrenem da bih proširio signal unatar sobe? Hvala.

 4. Ovo je mnogo dobar savet za jaci wifi signal, ustedite 2.000 dinara. A veoma jednostavno i brzo. Ja sam ovo sama uradila iako imam 13 godina. :))

 5. Ovaj video ce vam olaksati stvar. Meni je sad zaista lakse da radim na telefonu odkad sam napravila ovu malu cudesnu ali i korisnu spravicu. Verujte mi, poslusajte mi. Ovde sam da bi vam rekla da sam i ja ovo napravila i da radi. Probajte. Sablon sam sama iscrtala preko kompijutera, samo sam uzela papir i precrtala. Tj stavila papir na ekran. Pozdrav svimaa :)))

 6. Ma kaki radi!? nema pojma swiranje k….:).Pojacawa signal,al ne i nosac wajrlesa na dalje.Ima 10.otworenih signala,sedmi sprat zgrada,centar grada,signal swuda pun,5crta-TP LINK,atenica i nista!!!…

 7. joj pitanja i osovora pa zar nevisite da je čovjek striktno objasnio da se limenka može postavljati samo na rutar iza rutara ili da se natakne na antenu ratara nemo že se ta limenka upotrebiti kao klient odnosno kao komšija koji krade signal od komšije to je samo namjenjeno za ljude koji imaju rutare kako bih svoj signal u kući pojačali za neku bolju razinu. Ja to imam već duže vreme i super mi radi a komšiji sam od sebe sa rutara postavio antenu na balkon i preko nje mu šaljem signal na njegovo pojačalo signala wifi tako da smo svi zadovoljni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *