Predrag Cujanović

Menu

FreeNAS – pretvorite stari računar u mrežni hard disk (HDD)

pretvorite stari računar u mrežni hard disk (HDD)

Ako imate neki stari računar ili razmišljate o kupovini mrežnog hard diska treba da uzmete u obzir FreeNAS . FreeNAS je open source platforma bazirana na FreeBSD-u, koja ima za cilj omogućavanje deljenja podataka između Windows, Linux i Mac operativnih sistema.

Glavne njegove prednosti jesu to što sami možete da birate hardver koji ćete iskoristiti za mrežni hdd, što praktično znači da možete stari računar, koji negde skuplja prašinu, da iskoristite. Sa druge strane, ako imate potrebu da nekoliko korisnika istovremeno koristi mrežni hard disk, imate slobodu da sastavite sami računar čiji resursi neće biti prezauzeti, a performanse hdd-a će biti na zadovoljavajućem nivou.

 

Praksa je da se instalira na USB flash memoriju, CF karticu ili SSD, što zbog performansi, što zbog mesta u kućištu za same hdd-ove. Ako se instalira na hdd, taj isti neće moći da se kosristi za share-ovanje. FreeNAS pruža mnogo servisa osim običnog deljenja podataka. Sva podešavanja se izvode preko web interfejsa upotrebom bilo kog web pretraživača.

 

 

Trenutno najnovija verzija FreeNAS-a je 8.0.3, a moram napomenuti da je FreeNAS sa verzijom 8 doživeo prekretnicu. Verzija 8 ne poseduje neke servise koje podržava 7 i obrnutno. Šta koja verzija podržava možete naći ovde. Nemojte se obeshrabriti kada budete videli da piše da je minimum system requirements za 8-cu 4gb rama, to važi samo ako koristite ZFS file system, za UFS možete da prođete i sa 512mb-a.

 

Jedina “mana” ovakvog sistema, u odnosu na kupovinu brand mrežnog hard diska, jeste to što morate sve sami da instalirate i konfigurišete. FreeNAS poseduje dobru dokumentaciju i još bolju zajednicu tako da ni ovo nije teško. Video klip sa kratkim upustvima o svemu možete pogledati ispod:

 

 

Nego, da se sad vratimo na stari računar, kofiguracija je sledeća: AMD Athlon 2000+ XP, Asus A7V8X-X, 1280 MB ram, Maxtor 80GB ATA(FreeNAS install), PCI SATA kartica, 1 TB Samsung SATA HDD (share), 1 TB WD SATA HDD (share).

 

Zašto sam instalirao FreeNAS na HDD? Prosto morao sam, BIOS nije podržavao boot-ovanje sa USB-a (stara ploča), iako je bio “najnoviji”. PCI SATA kartica je potrebna zbog SATA hard diskova, pošto ploča nije imala SATA priključke. Koštala je 1200din.

Evo kako je sve to izgledalo:

 

 

 

Napajanje je izvađeno iz kućišta jer je na taj način smanjena temperatura procesora za 5-6 stepeni. Evo nekoliko slika web interfejsa za konfiguraciju (FreeNAS 8.0.2):

 

      

 

      

 

      

 

      

 

      

 

      

 

Pošto su ovde data sva podešavanja, potrebno je samo da znate par osnovnih stvari kada je administracija u pitanju, naravno ako vam ona nije strana biće vam samo još lakše. Naravno sva podešavanja možete uraditi i preko SSH-a.

 

 

Performanse sistema su testirane sa različitim klijentima i konekcijama i prikazane su na sledećim slikama:

 

LAN 100MB

 

 

WLAN 150MB

 

 

WLAN 54MB

 

Za testiranje performansi korišćen je NAS performance tester program.

 

Kada “skidate” FreeNAS obratite pažnju da postoje verzije za 32-bitne (x86) i 64-bitne (x64) sisteme, takođe odaberite poslednju stabilnu (RELEASE) verziju.

 

FreeNAS je stabillan, jednostan, brz i pruža mnoge mogućnosti kada je u pitanju file sharing, ali i mnogo više od toga. Još ako dodamo tome i upotrebu starog računara za nešto novo i korisno, ne može da prođe bez moje preporuke. Ovo je pravo rešenje ako želite da kupite mrežni hard disk ili jednostavno želite da svom starom kompu date sasvim novu namenu.

 

 

 

 

One thought on “FreeNAS – pretvorite stari računar u mrežni hard disk (HDD)

  1. Ako moze par informacija u vezi freenas-a (iako je tekst dosta star).
    1. Da li se hardu moze pristupiti ako kojim slucajem usb flash sa kog se pokreće crkne, pokvari se….
    2. Koju verziju bi preporucili za intel celeron 3ghz i 3,3gb rama (uglavnom mi je potreban za deljenje fajlova i download sa torrenta)

    Hvala unapred na pomoci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *